Новини

Световен ден на Оптометрията. На 23ти март се отбелязва Денят на Оптометрията в цял свят. Българският съюз на Оптометристите с радост поздравява всички специалисти от професията и припомня едни от най-важните факти за нея тук.

Втори конгрес на Националната Асоциация на Оптиките (НАО), с участие на БСО. Конгресът ще се проведе в периода 19-21.04.2024г. в град Пловдив. Вижте повече тук.

Участие на български оптометристи в Конгреса на Немското офталмологично дружество. Конгресът на DOG 2023 се проведе от 29.09 до 01.10 в Берлин, Германия, където Ани Коева, оптометрист и член на Управителния съвет на БСО, представи постерна презентация. Научете повече тук.

Проведе се XV конгрес на Българското Дружество по Офталмология, с участието на оптометристи. Лекции изнесоха членовете на УС на БСО Максим Янев и Мила Драгомирова. Вижте повече тук.

Оптометристът Михаела Бачева, възпитаник на Софийски университет, е победител в международния конкурс Optistudent™ Awards. България за първи път печели състезанието, а презентацията на Михаела бе на тема “Характеризиране на слъзния филм на динамиката на омокряне на две еднодневни меки контактни лещи”. Научете повече тук.

Национална кампания за профилактика на детското зрение 2023. За 11-та година през септември и октомври Kwiat провежда кампания за профилактика на детското зрение, подкрепена от БСО. Вижте повече за нея тук.

Проведен бе еднодневен курс „Контрол на миопия. Решения с лещи за очила, предоставяни в България“, 14. юни 2023. Повече информация и снимки вижте тук.

Еднодневен курс „ Контрол на миопия. Решения с лещи за очила, предоставяни в България“. Повече за събитието разберете тук.

Световен ден на оптометрията. 23 март е обявен за световен ден на оптометристите и хората, които предоставят цялостна грижа за очите и зрението. Вижте повече тук.

Подадено предложение за създаване на Наредба за дейността на оптометристите. През последните няколко години екип от БСО работи активно, за да бъде актуализирана нормативната уредба, регламентираща дейността на оптометристите. Прочетете повече тук.

Разширено заседание на Управителния Съвет на БСО. На 07.08.2018 г., в  Българска Стопанска Камара – съюз на българския бизнес се проведе разширено заседание на УС на Български Съюз на Оптометристите, член на БСК. Подробности прочетете тук.

Български оптометристи и преподаватели в DIT, Ирландия. През октомври 2017, преподаватели от програмата по оптометрия на СУ „Св. Климент Охридски“ бяха поканени да посетят Dublin Institute of Technology (DIT). Повече информация и снимки вижте тук.

Първа награда за постерна презентация на „VI Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии“, 16-18 ноември 2017, в Пловдив, спечели студентката от магистърската програма по Оптометрия в СУ „Св. Климент Охридски“, Яна Ненчева. Прочетете повече тук.

Български студенти по оптометрия с постер на ЕАОО конференция в Барселона, 11-14 май 2017. Темата на презентацията беше“Impact of The Selected Eyeglass Frames on The Visual Behavior“.  Вижте повече тук. 

Училищен скрининг на зрение, съвместно с ирландски оптометристи в началото на 2017. Започнахме 2017г. с още един осъществен проект – училищен скрининг на зрение, планиран и подготвен от Български Съюз на Оптометристите (БСО), съвместно с Dublin Institute of Technology (DIT) и Софийски Университет (СУ). Вижте повече тук.

Български Съюз на Оптометристите беше приет за пълноправен член на Европейския Съвет по Оптометрия и Оптика (ECOO) по време на  Генералната Асамблея проведена 14-16 октомври 2016, в Любляна. Работата по предварителната подготовка на това членство започна още в началото на 2016. Още информация и снимки може да видите тук.

Заключителната лекция на OCCSEE 2016 изнесе председателя на БСО, Мила Драгомирова. Третата Конференция по Оптометрия за Централна и Източна Европа (OCCSEE 2016) се състоя в гр. Сплит, Хърватия, 14-16 април 2016. Конференцията се организира от Университета за Приложни Науки, Велика Горица. Повече информация и снимки вижте тук.

Скрининг на зрение в СОУ „Васил Левски“, гр. Девня. Студенти по оптометрия от СУ „Св. Климент Охридски“ участваха в доброволческа акция за скрининг на детско зрение през октомври 2015. В град без офталмолог и оптика, за три дни 335 деца преминаха през редица тестове. Още информация и снимки може да видите тук.

На ЕАОО конференцията, Будапеща, 14-17 май 2015  българският постер получи наградата на Академията, беше избран между 55-те останали постера. Наградата наградата беше връчена на Мила Павлова, студентка по оптометрия. Повече информация и снимки вижте тук.