Оптометрия и очно здраве 2016

Първата национална конференция с международно участие „Оптометрия и очно здраве“ се проведе 4 – 6 ноември 2016. Събитието е инициатива и осъществен проект на Български Съюз на Оптометристите, с подкрепата и домакинството на СУ „Кл. Охридски“. Участниците (около 250 оптометристи, офталмолози, оптици, специализанти, студенти) имаха възможност да слушат и контактуват с лектори от България, Великобритания, Германия, Франция, Израел, Хърватия.

Преди откриването на конференцията, регистрация на участниците.
Откриване на конференцията, Галя Кирилова, председател на Организационния Комитет.
Откриване на „Оптометрия и очно здраве 2016“, председателя на БСО Мила Драгомирова.
Евгения Карадинева-Маркс, почетен член на БСО и проф. Волфганг Сикенбергер, Унивеситет за Приложни Науки „Ернст Аббе“, Йена, Германия.
Приветствие от Н.Пр. Господин Ерик Льобедел, Посланик на Франция в България и първа публична изява след пристигането му в страната.
Проф. Николай Витанов – зам. ректор на Софийски Университет и Валери Димитров, управляващ директор на Есилор-България.
Workshop „Common problems with children’s vision and how to deal with them” Presenter: Prof. John Siderov, Anglia Ruskin University of Cambridge, UK.
Роговична топография, Себастиан Маркс, Унивеситет за Приложни Науки „Ернст Аббе“, Йена, Германия.  и Радослав Иванов.
„Reviewing Silicone hydrogel toric contact lenses“, Presenter: Karl Aberdeen, UK, CooperVision.
Десет уъркшопа предоставиха възможност за усвояване на допълнителни практически умения.
По време на конференцията се състоя и представянето на българското издание на „Практическа рефракция“, от автора Доминик Меслен.
„Кога да насочваме към лекар?“, лекция в две части, Дайна Парицки, преподавател по оптометрия в Университет Хадаса, Израел.
Уъркшоп „За първи път с контакни лещи – Процедурата“, лектор Спирос Константакопулос, Bausch&Lomb.
„Комуникация с пациента и практически съвети за напасване, с фокус към торични и мултифокални контактни лещи“ Хелмер Швайцер, Alcon.
„Вестибуло-окулярния рефлекс като следствие от наклона на главата и ефектът му при индивиди с рефрактивен и симулиран астигматизъм“, лектор Максим Янев.
Проф. Джон Сидеров, ръководител на Департамента по оптометрия в Anglia Ruskin University of Cambridge, UK, Кристина Михич и Соня Другович преподаватели по оптометрия във Университета по Приложни Науки, Хърватия.
Организаторите, Бойко Павлов /Мареа Медикал/ и Организационния Комитет на конференцията: Галя Кирилова, Максим Янев, Мила Драгомирова, Никола Пеев, Габриела Михайлова.
Аулата, разговори в почивка между презентациите.
Гала вечерята на конференция „Оптометрия и очно здраве 2016“.
Книжката с програмата и абстрактите на конференцията и българското издание на „Биомикроскопия и контактни лещи“, първият издателски проект на БСО.
Проф. Сикенбергер дава автографи, след представянето на българското издание на „Биомикроскопия и контактни лещи“.
Поздравителния адрес от Министъра на здравеопазването.