Оптометристът Михаела Бачева, възпитаник на Софийски университет, е победител в международния конкурс Optistudent™ Awards

Българката Михаела Бачева спечели единствения по рода си международен конкурс за студенти-очни специалисти OptiStudent™ Awards. Възпитаничката от Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” успя да надмине конкуренцията от Германия, Белгия, Великобритания, Испания и Чехия.  

България за първи път печели състезанието, като победителите през предишните години са били изключително от старите западни университети с много по-продължителна традиция в обучението по оптометрия спрямо тази относително нова специалност в нашата страна.

Презентацията, с която Михаела спечели бе на тема “Характеризиране на слъзния филм на динамиката на омокряне на две еднодневни меки контактни лещи”. Целта на работата е да обедини в едно цяло клиничните и физичните науки и да покаже взаимовръзката между омокрянето (т.е. пряко измерим лабораторен физичен параметър) на различни контактни лещи от слъзната течност и стабилността на слъзния филм върху лещата след напасването ѝ върху очната повърхност.

Крайната цел на такива изследвания е създаването на модел, който позволява, въз основа на материалните свойства на силикон хидрогелни материали, in silico да се предскаже тяхната клинична ефективност in vivo, още преди да стартира изпитанието върху хора. Това разрешава и разработването на основан върху знание процес на дизайн на нови материали за контактни лещи с повишен комфорт при носене и подобрено клинично представяне.

Ментори и ръководители на българския победител са доц. д-р Георги Георгиев и ас. Ани Коева от Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Организатор на състезанието е CooperVision – лидер в производството на контактни лещи. Награда за победителката Михаела е това, че тя ще представи проекта си на най-престижната международна конференция в областта на контактните лещи Netherlands Contact Lens Congress 2024. 

Зад успеха на младото момиче се крият дълги дни и нощи усилен труд по изготвяне на проучването, работа с пациенти и анализиране на резултатите. Тя съчетава всичко това заедно с образованието си и практика като оптометрист. Дори при завръщането си като победител, Михаела Бачева продължава да се подготвя за приeмен изпит по магистърската програма „Оптометрия“ във Физическия факултет.

Постижението на Михаела бе широко отразено, включително в страниците на Софийски университет и Министерството на образованието и науката.