Учредители

Управителен съвет на БСО 2014 – 2018

   Председател на УС на БСО – Мила Драгомирова 
Мила Драгомирова работи повече от 20 години в оптичния бранш и се дипломира като магистър по оптометрия с първия випуск на СУ „Св. Климент Охридски“, освен това е и магистър инженер. Тя е преподавател по оптометрия в Софиийския Университет. През есента на 2017 е поканена на специализация в Оптометричната Клиника на Dublin Institute of Technology (DIT), Ирландия. В началото на 2018 е на преподавателска специализация в Anglia Ruskin University of Cambridge, Великобритания. Тя има редовно участие с презентации и постери в научната програма на европейски конференции по оптометрия и оптика. Мила има научни публикации в областта на оптометрията и на мениджмънта на знания. Тя представлява БСО на събранията и срещите на Европейския Съвет по Оптометрия и Оптика (ЕСОО). Мила Драгомирова е избрана за член на Optics Sub-Committee в ЕСОО. През 2018 тя е избрана и да бъде част от екипа на Акредитационната комисия за Европейската Диплома по Оптометрия и Европейската Квалификация по Оптика. Тя е член на Международната асоциация на преподавателите по контактни лещи (IACLE) и на Европейската Академия по Оптометрия и Оптика (ЕАОО).

Мила е и човекът, разработил и поддържащ уебсайта на БСО www.optometry.bg, изцяло, от конфигурирането до писането на съдържание. Тя е един от създателите на конференция „Оптометрия и очно здраве“. През 2016 и 2018, в качеството ѝ на председател на Организационния Комитет на конференцията, нейна отговорност е научната програма, подбора на уъркшопи и привличането на лектори.

Hristo

    Зам. председател на УС на БСО – Христо Благоев

Христо Благоев е магистър по оптометрия, с голям опит в областта на очната оптика, уреди за оптометрия и оптика, грижа и уреди за слабозрящи. Той е лектор на специализирани обучения в областта на low vision и работи активно със „Съюз на слепите в България“. Успешно е завършил редица допълнителни курсове и специализации в различни европейски страни. Също така той е дипломиран инженер по „Лазерна техника“.

Членове на УС на БСО:

Ирина Жекова

Ирина Жекова се е дипломирала като магистър оптометрист, има също така и специалност „Очна оптика“. Тя работи активно с деца и е специалист по средства за корекция на детско зрение. Била е председател на Националната Асоциация на Българските Оптици и Оптометристи, работила е с международни организации в областта. Тя има и висше образование по икономика.

Албена Младенова

Албена Младенова има магистърска степен „Оптометрия“, както и специалност „Очна оптика“. Тя има дългогодишна практика, професионалните ѝ интереси са в областта на очна рефракция, технологии и средства за корекция на зрение. Освен това тя е и дипломиран инженер.

Нина Стайкова

Нина Стайкова е магистър по оптометрия, с дългогодишна практика в областта на очната оптика и средства за корекция на зрение. Професионалните ѝ интереси са насочени към зрителна корекция и терапии, бинокулярно зрение, контактни лещи.

Димо Тодоров

Димо Тодоров има магистърска степен „Оптометрия“, завършил е и „Очна оптика“. Той има дългогодишна практика в областта, професионалните му интереси са в областта на технологии и средства за корекция на зрение, първични здравни грижи за зрението.

Цветомир Найденов

Цветомир Найденов е магистър оптометрист, има и специалност „Очна оптика“, преминал е успешно редица допълнителни квалификационни курсове в професионалната си област. Интересите му са насочени към рефракция и бинокулярно зрение, оптични средства за корекция.