Издателски проект

Представянето на книгата „Биомикроскопия и контактни лещи. Класификация и специфика.“ на 04 октомври 2016, по време на конференция „Оптометрия и очно здраве“ финализира първия издателски проект на БСО. Авторът, проф. Волфганг Сикенбергер, предоставя своите опит и знания, споделени така, че да подпомогнат подготовката и практиката на специалисти по контактни лещи. Той е професор по оптометрия и физиологична оптика в Ernst Abbe University of Applied Science, Jena, магистър по клинична оптометрия и физиологична оптометрия (USA), дипломиран инженер по очна оптика, ръководител на специалността „Оптометрия и физиологична оптика“ в Ernst Abbe University of Applied Science.

Книгата има вече 4 издания на немски, едно на японски език и на руски език. Издател за България е Български Съюз на Оптометристите. Преводът и редакцията на български език са съвместен проект със СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Оптометрия, по който безвъзмездно работи екип от оптик, оптометрист, офталмолог и физик – Евгения Карадинева-Маркс, Мила Драгомирова, д-р Славена Стойкова и доц. Станислав Балушев.

Началото на издателския проект на БСО съвпадна с провеждането на проучването на практиките за напасване и продажба на контактни лещи в България. Повече за проучването може да прочетете тук. Резултатите от проучването категорично подкрепят нуждата от издаване на допълнителна литература, подпомагаща професионалното развитие на млади специалисти по контактни лещи.

За да бъде възможно високото качество на печата, подкрепа оказаха Алкон България, Юниглас, Ленс Оптикал,  ЮВИ Юнайтед Вижън, Оптигруп.

Учебникът има 4 издания на немски език, едно на японски и едно на руски език. Представяме ви българското издание.
Автографи от проф. Сикенбергер, конференция „Оптометрия и очно здраве“, 4-6 ноември 2016
Евгения Карадинева-Маркс, почетен член на БСО и проф. Волфганг Сикенбергер, Унивеситет за Приложни Науки „Ернст Аббе“, Йена, Германия.
Представяне на българското издание на „Биомикроскопия и контактни лещи“.
Представяне на българското издание на „Биомикроскопия и контактни лещи“