Контрол на миопия 2023

Изследвания показват, че както в световен мащаб, така и в България все повече деца и младежи са с късогледство. Тенденцията е тревожна и устойчива през последните години. Установено е, че колкото по-рано се появи миопия при едно дете, толкова по-високостепенна се очаква да бъде тя в зряла възраст. Затова науката и индустрията работят с цел откриване и предоставяне на възможности, забавящи растежа на диоптрите късогледство при децата.
Еднодневен курс „Контрол на миопия. Решения с лещи за очила, предоставяни в България“ беше проведен на 24 юни, събота, в огледалната конферентна зала на Ректората на Софийски Университет. Активният интерс на участниците (оптометристи, оптици и офталмолози), споделянето на опит и дискусиите добавиха стойност към събитието.
От името на Български Съюз на Оптометристите, изказваме благодарност на лекторите д-р Мила Драгомирова, Ани Коева и Максим Янев, както и на Организационния комитет на събитието: д-р Мила Драгомирова, Гергана Михова и Златина Савова, както и на студентите по оптометрия Ивета Димитрова, Цветина Василева и Михаела Бачева, включили се в подкрепа на ОС по време на събитието. Благодарим също на представителите на оптичната индустрия, включили се в събитието: Юниглас, Хера Ленс, Юви Юнайтед Вижън, Оптигруп и Optic International. Благодарим и на СУ „Св. Климент Охридски“ за съвместната работа при подготовката и осъществяването на този курс.