Второ издание на Академия Офталмология с участие на преподаватели по Оптометрия

В периода 25.04.-28.04.2024г. в сърцето на гр. Плoвдив се проведе второто издание на Академия Офталмология. Организаторите от Българското дружество по ретинология и Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика посветиха този форум за млади офталмолози на рефракцията.

В първият ден се разгледаха проблемите на клиничната рефракция, индуцирания призматичен ефект, акомодацията, пресбиопията, и кератоконуса, а проф. дфзн Асен Пашов (СУ, специалност Оптометрия) и д-р Мила Драгомирова (БСО, СУ, специалност Оптометрия) бяха поканени да представят темите за Физична рефракция и Начини на корекция на рефракционните аномалии.

Вторият ден даде изключително полезна информация за синдромните миопии, контрола на късогледството, патологичната миопия и лазерната хирургия при миопия.

В третия ден над 250-те участници се потопиха в дебрите на хиперметропията и астигматизма чрез презентации за корекцията на тези състояния при деца и възрастни, връзката между хиперметропия и глаукома, корекцията на рефракционни аномалии с вътреочни лещи.

Следобедите бяха запазено време за многобройни работилници – Скиаскопия, Определяне на налични хетерофории, ОСТ на преден сегмент, Роговична топография, Терапия на сухо око с Intense Pulsed Light са малка част от проведените занимания.

За десерт бяха оставени проблемите при корекцията на слабозрящи и предизвикателството „Сухо око“.

От Български съюз на оптометристите поздравяваме организаторите за хирургическата точност, с която се движеше програмата и благодарим за утвърждаването на връзките между очните специалисти в България.